Carlos Taibo. Para entender el TTIP

Aquest és un llibre d’urgència. La seva finalitat és fer-nos comprensible un dels processos de transformació de les regles del joc de l’economia que, de manera silenciosa i sense cap mena de debat polític, se’ns pensa implantar properament i que, si es porta a terme, aprofundirà encara molt més en la desigualtat social creixent que caracteritza el nostre món. Sota aquestes sigles, hi ha l’Acord Transatlàntic de Comerç i Inversions que s’està preparant entre Europa i els Estats Units i que significarà la creació d’un espai de comerç sense regles i l’establiment del predomini dels interessos mercantils al cor del món occidental. La signatura d’un acord d’aquestes característiques entre els EEUU i diversos països asiàtics, ha empès el ritme de la preparació d’aquest, ja que l’amenaça implícita és que si Europa no fa una aposta desreguladora radical, els EEUU desplaçaran la centralitat comercial del món cap a l’oceà Pacífic. Resulta paradoxal, que després que dècades de desregulació econòmica i financera i de globalisme econòmic ens han portat a una crisi sistèmica de difícil sortida i a uns nivells de desigualtat i empobriment de una part significativa de la població com per fer col·lapsar les economies i les societats tant dels països centrals com dels països endarrerits, ara es vulgui anar encara més enllà en el capitalisme desenfrenat i sense regles, obligant als Estats a obligar-se jurídicament a no intervenir per res en l’economia ni en la correcció de les exclusions socials, situant la centralitat absoluta de les decisions, els interessos de les corporacions.

Carlos Taibo és un professor universitari de Ciència Política a Madrid, que des de fa molts anys escriu de manera molt crítica sobre la deriva insostenible del capitalisme actual, evidenciant la impossibilitat d’un creixement econòmic continuat, que topa contra tota lògica mediambiental i de disponibilitat de recursos, alhora que trinxa la possibilitat de conformar societats mínimament inclussives. A Para entender el TTIP. Una visión crítica del Acuerdo Transatlántico de Comercio e Inversiones (Catarata, 2016), Carlos Taibo comença per denunciar un Tractat que s’està cuinant per molt poques persones, de manera ultrasecreta i al marge de qualsevol intervenció i control democràtic del parlament europeu, i que s’intentarà aprovar sense que els parlaments nacionals i la ciutadania hi puguin dir res. Si tira endavant, significarà la dimissió definitiva de la Unió Europea de tenir cap mena d’autoritat política al servei del benestar de la seva ciutadania, i en canvi adoptarà el paper de gestor de negocis de les grans corporacions, funció en la que els darrers anys sembla trobar-se força còmode. Que s’estableixi en un document legal i d’obligat compliment, la supremacia dels interessos mercantils per sobre dels interessos col·lectius és un autèntic i demolidor despropòsit, com ho és que els Estats hagin de defensar les seves prerrogatives públiques davant de tribunals d’arbitratge privats i que puguin haver d’indemnitzar les corporacions per les possibilitats de negoci que els puguin haver frustrat. Sembla increïble, però això és el que ve.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s