Gary Shteyngart. Pequeño fracaso

Unes memòries molt particulars escrites per un escriptor rus radicat als Estats Units, que és considerat un dels autors nord-americans més reconeguts de la generació que va néixer als anys setanta i va començar a publicar obres d’èxit amb el canvi de segle. Una primera infància viscuda en la URSS encallada de Breznev i el trasllat als Estats Units de l’hiperconsum de la dècada dels vuitanta és per trasbalsar a qualsevol. Experiències absolutament confrontades, tot passant d’un en amb blanc i negre al món del tecnicolor. Gary Shteyngart relata la seva experiència vital i de la seva família amb un humor descarnat i brillant, per tal de reflectir els múltiples absurds de dos mons tant diferents, però alhora tan irreals. Com un nen asmàtic i malaltís de Leningrad i els seus pares aconsegueixen sortir  del bloc soviètic, gràcies a la condició de jueus i a l’intercanvi que Carter i Breznev acordaren a finals del setanta de jueus per cereals. Un bon punt de partida. Així, Igor es converteix en Gary, i  se’ns relata la difícil adaptació al nou país de les “meravelles”, i la seva escassa estima i comprensió pel judaisme familiar, del que no combrega en cap àmbit, ni en el religiós ni el cultural, ni en les dèries ni en les tradicions que els acompanyen allà on van.

Pequeño fracaso. Memorias (Libros del Asteroide, 2015), és un llibre sobre l’aprenentatge i sobre l’adaptació, una obra brillant sobre la formació, la individualització i la construcció de la pròpia història, fet de manera extraordinàriament intel·ligent, amb molta mordacitat i amb resultats extraordinàriament divertits. El llibre és una mena de relat hilarant sobre una criatura desastrosa, que esdevé un adolescent insuportable. L’accés i estada a la universitat, els seus primers passos com a escriptor hi són reflectits en una narració gairebé hiperrealista, que sovint sembla formar part d’un escriptor que fa paròdia d’ell mateix. Més enllà del somriure continuat que ens genera la seva lectura, les memòries de Gary Shteyngart representen una sòlida reflexió sobre l’absurditat del model soviètic en els seus anys de pre-desballestament, sobre la infantesa i sobre els significants i significats de l’exili. També sobre els vincles que genera la diàspora en el semitisme, així com els múltiples cantells i formes que adquireix l’antisemitisme a les societats occidentals. Un llibre extremadament divertit còmic, però alhora també commovedor i trist. Una gran descoberta literària.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s