Un món de contrastos

 

Vivim en un món on la disminució dels costos del transport i la profusió de vols barats ha multiplicat tant la mobilitat de la població que ha acabat per convertir-se en molts llocs en un autèntic problema. Ciutats com Barcelona pateixen un autèntic estrès provocat per una allau turística que no fa sinó augmentar i que acaba per dificultar la vida ordinària dels seus habitants, que veuen com la sobreocupació de l’espai públic i el col·lapse dels serveis els posa en dificultats, sense que els resulti gaire clar quins són els beneficis que n’obté a canvi. El turisme internacional és el gran esport contemporani. Si el 1950 només se’l podien permetre 25 milions de persones a tot el món, avui ja són 1.100 milions. Si estem disposats a passar pel tràngol dels vols low-cost, els quals semblen dissenyats des de l’odi a la condició humana per autèntics sàdics, gairebé tothom sembla poder permetre’s anar a fer-se unes fotografies a l’altra part del planeta. Conèixer, ja seria ben bé una altra cosa. La indústria turística ja representa el 10% del PIB mundial, un pes econòmic que a Catalunya o a Espanya gairebé es dobla. Les externalitats d’un fenomen que els experts calculen que el 2010 mourà 1.800 milions de persones són grans, entre elles la de contribuir notòriament al procés d’escalfament global del planeta.

Resulta si més no curiós que l’acostumat debat estiuenc sobre la sostenibilitat del turisme coincideixen amb la profusió de notícies sobre les ingents quantitats d’africans que pretenen arribar a Europa i com que se’ls impedeix fer-ho de manera convencional i segura, acaben deixant la vida en naufragis al mediterrani a causa de les precàries condicions amb les que s’embarquen. Mobilitat facilitada, estimulada i excessiva d’uns per no anar fer res, i impossibilitat i prohibició d’uns altres que ho fan per la necessitat més superlativa com és el fugir de la misèria i la falta de qualsevol expectativa. Encara que el tema no sigui senzill d’afrontar i resoldre, no deixa de resultar escandalós que al mateix temps al Mediterrani si pugui anar de creuer per combatre el tedi vital o bé a morir ofegant tot perseguint el somni d’una vida que realment mereixi de ser viscuda. Els capitals i les mercaderies poden desplaçar-se ràpida i lliurement en el nostre món hiperglobalitzat, com també les persones procedents del Primer Món, que poden campar lliurement a la recerca de l’autenticitat del Tercer Món. No així, en canvi la població que habita les 250.000 villamisèries que hi ha repartides per tot el món.

 

Contràriament al que afirmen els propagandistes del món globalitzat, la pobresa continua progressant en continents com l’africà i el drama és que el creixement demogràfic és sempre especialment intents allà on hi ha pobresa. La tendència és a l’augment dels moviments migratoris així com les dificultats per a contenir-los. La diferenciació entre inclosos i exclosos, tant en l’ètnic com en el social anirà en augment, i la disminució de la cultura de la solidaritat i de la compassió en nom del manteniment de les prerrogatives dels que “estan a dins” en relació a els que “volen entrar”, es pot anar radicalitzant. Ningú comparteix, quan es considera posseïdor d’un dret adquirit previ. Protegir-nos dels de fora que ens volen prendre el nostre benestar serà sens dubte un argument, no sòlid, però si repetitiu en el futur. No és possible que tothom pugui accedir al nostre nivell de benestar s’argumentarà, per tant hem de defensar la nostra ancestral posició privilegiada, encara que dins dels privilegiats la nostra situació econòmica i laboral pugui ser d’allò més precària. Que hi hagi sempre qui està pitjor, és una bona raó per a la resignació.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s