Carla Guelfenbein. Contigo en la distancia

Aquesta és una molt bona i reconeguda novel·la d’una escriptora xilena que ja té al seu haver alguns títols remarcables. Amb aquest llibre va obtenir el premi Alfaguara d’enguany, un dels més prestigiosos de la literatura castellana, per un jurat que presidia Javier Cercas. Un llibre que ficciona el món de la literatura per reflexionar sobre alguns temes importants en relació als intricats laberints de les passions amoroses i les dificultats de mantenir una relació de parella quan els talents són notòriament desiguals. Un llibre que ha seduït inclús a J.M. Coetzee, construït com un suspens literari, amb un engranatge narratiu notablement eficaç i que se centra en un memorable personatge femení, així com en el poder i la seducció –també l’enveja- que acostuma a produir la genialitat. Com tota bona novel·la, té diversos nivells de lectura, amb una capacitat d’entrellaçar amors i enigmes més que notable, però alhora amb una escriptura que tot i ser aparentment senzilla, conté una gran complexitat en les seves reflexions.

A Contigo en la distancia (Alfaguara, 2015), Carla Guelfenbein construeix una història en la que se centra i retrata Santiago de Xile, els seus barris i els seus grups dominants, en una història que té un recorregut que abasta la història de tres generacions que tenen el centre de la seva vida la ciutat, i on Europa queda com un referent cultural i existencial important, encara que relativament allunyat. L’assemblatge entre el secret poètic compartit, que de fet és un secret existencial, és eloqüent i enginyós alhora. Reflexió sobre la dificultat de mantenir en el temps la relació amorosa, sobre la coexistència de la mentida i la veritat, en un laberint on es barregen les zones fosques i les zones il·luminades. També és un viatge al voltant de la difícil coexistència entre el talent i la mediocritat, com el primer acostuma a ser un regal que els que no tenen la sort d’haver obtingut els resulta difícil d’acceptar la seva profusió en l’altre. L’èxit i el fracàs com a àmbits de la vida humana la franja de separació dels quals és incerta, prima i amb notòries zones de confusió.  Una novel·la intel·ligent que incideix com tantes d’altres en els grans temes que uneixen i alhora separen a les persones. Pura vida!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s