Nir Baram. La sombra del mundo

Estem davant d’una novel·la amb una carregat sentit polític. Sovint la literatura, la bona narrativa, pot ser tant adequada com el millor llibre d’assaig, o més, per plantejar els temes socials, econòmics i polítics més complexos.

La ficció permet un nivell i subtilesa en els detalls, en la descripció de la complexitat, que sovint escapen a les possibilitats de les millors explicacions fetes en el terreny de l’assaig. És un llibre intel·ligent i complex, que se situaria en la tesis de Hannah Arendt i la seva banalitat del mal. Per aquest jove escriptor israelià, les petites i les grans injustícies, també els totalitarismes, necessiten de col·laboradors necessaris, de “bones persones” disposades a pactar abusos i excessos en nom de la supervivència, tot mirant si cal cap a una altra banda. Estem davant una reflexió moral sobre el capitalisme, sobre les contradiccions i misèries d’unes vides que ens obliguen a una capacitat d’adaptació a les circumstàncies, on les fronteres entre el bé i el mal tendeixen a desdibuixar-se. El seu planteig no és ni messiànic ni esquemàtic. Entrecreua el llibre tres línies argumentals. Per un costat un jove home de negocis, amb un futur prometedor, que aprofita les grans oportunitats que la globalització ofereix als anys noranta, tot convertint-se en un membre reputat de la societat israeliana, però que va interioritzant dubtes sobre l’honestedat dels que l’apadrinen. Una segona línia argumental té a veure amb el món dels joves indignats que, en aquest cas, convoquen des de Londres una vaga general planetària que acabarà derivant en violència, essent el remei pitjor que la malaltia. A la tercera història, una empresa de consultoria nord-americana, amb un nivell de poder inusitat, decideix intervenir a les eleccions dels Estats Units, Bolívia o el Congo, amb un nivell de brutalitat i cinisme que no té desperdici.

Nir Baram, és un molt jove escriptor israelià, que ja va triomfar amb la seva primera novel·la –Las buenas personas– on demostrava compartir poc la imatge sovint autosatisfeta de la societat israeliana. De família de polítics, té una visió molt crítica sobre la societat i la política israeliana, com evidencien les seves novel·les i les col·laboracions a la premsa. A La sombra del mundo (Alfaguara, 2015), Nir Baram construeix una novel·la molt ambiciosa on es planteja fins a quin punt és possible canviar la realitat. Tres trames unides i interrelacionades que evidencien la misèria moral sobre la  que estem instal·lats, on en nom de les grans corporacions o els estats, bones persones contribueixen a crear les situacions de pobresa i d’exclusió econòmica i social, que després la mala consciència els hi fa denunciar al Facebook o al Twitter. Estem davant d’una gran novel·la que té una notable pretensió política, que qüestiona el sistema establert i que considera que estem immersos en una malaltia col·lectiva i sistèmica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s