Esther Vivas. El negocio de la comida

La saviesa popular ja fa temps va establir que “som el què mengem”, i la veritat és que la immensa majoria de la població mundial menja força malament. Una part del món menja en excés, especialment productes hipercalòrics i saturats en grasses que no els aporten sinó seriosos problemes d’obesitat i de salut, fent-se candidats a morir joves víctimes de malalties cardiovasculars. Una altra gran part del món, té una dieta escassa i poc variada, considerant un èxit el dia que pot satisfer la seva gana omplint el plat amb algun cereal. Bona part del món, no té més objectiu i ideal alimentari que poder-se satisfer i desconeix la noció de gastronomia, senzillament perquè no es pot ni plantejar de menjar variat i, encara menys, de poder triar. Com en altres àmbits, la paradoxa dels nostres dies és el perquè hi ha més gent que passa gana de la que hi havia hagut mai, quan produïm més productes alimentaris que mai. Com és possible que havent-hi qui li falten els aliments bàsics, es malbarati i es llencin a les escombraries el 60% dels aliments?

Esther Vivas és una coneguda periodista i activista que rastreja de fa anys els viaranys foscs i complexos que segueixen els aliments fins arribar, o no, a les nostres neveres. A El negocio de la comida ¿Quién controla nuestra alimentación? (Icària, 2014), analitza i destapa les bases i la lògica mercantil del sistema agroalimentari mundial, per tal d’intentar comprendre el perquè els aliments d’una bona part del món en lloc de produir-se en entorns propers, que semblaria el més lògic a nivell econòmic i mediambiental, viatgen milers de quilòmetres fins arribar al nostre plat, fent-nos perdre la noció de proximitat, d’estacionalitat i de qualitat gustativa dels productes, consumint una mena d’híbrids creats en processos de modificació genètica als laboratoris. El llibre analitza i proporciona informació sobre els múltiples aspectes que conflueixen en una activitat tan bàsica i alhora tan extremament especulativa.

La lògica del sistema alimentari global té a veure amb la pervivència i generació de noves formes de fam, té a veure amb la pressió geopolítica pel control de la terra i l’aigua al planeta, amb el canvi climàtic, amb el deteriorament mediambiental i en efectes perversos i nocius sobre la nostra salut, alguns dels quals com el cas dels transgènics, encara no som prou conscients del que ens poden comportar. Hem acabat amb prop del 75% de la diversitat agrícola en nom d’un productivisme poc saludable i que reforça la tendència a la desigualtat econòmica i social. Dibuixa Esther Vivas algunes alternatives a l’estatus quo alimentari, tot apostant pel comerç just, la constitució de grups de consum i, molt especialment, per recuperar el concepte de sobirania alimentaria. Un llibre imprescindible si no volem continuar vivint en la inòpia en un aspecte cabdal a la nostra vida i la nostra societat.

One thought on “Esther Vivas. El negocio de la comida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s