Laura Villadiego-Nazaret Castro. Carro de combate

En la cursa de mínims en que està instal·lada la nostra societat i la nostra economia, la pressió sobre la cadena de producció i de subministrament per tal que els nostres supermercats tinguin els productes extremament barats, és brutal. No hi ha miracles. En un món on la distribució de la renda és cada vegada més desigual, només l’abundància de crèdit i la disminució fins a l’absurd dels costos de producció fa possible mantenir un cert nivell de consum massiu en el món occidental. No hi ha cap mena de mirament alhora de pressionar l’eslavó més dèbil de la cadena, que són els treballadors dels camps o els tallers de la suor dels països endarrerits. El secret és que no sapiguem, que no siguem conscients de les condicions en que es produeixen molts dels productes de consum quotidià en el nostre món. Si ho veiéssim, potser ens passarien les ganes de comprar algunes coses i ens tornaríem un xic més exigents.

Perquè no ens emparem en el desconeixement sobre l’origen i les condicions de com es fabriquen i ens arriben determinats productes, treballen aquestes dues joves periodistes que acaben de publicar aquest interessantíssim i documentat llibre. A Carro de combate. Consumir es un acto político (Clave intelectual, 2014), s’analitzen un seguit de productes i se’n estableix l’origen i la traçabilitat fins arribar a nosaltres, posant al descobert justament tot allò que les grans corporacions ens pretenen mantenir en l’anonimat. Se’n expliquen els impactes laborals, socials i ambientals de la seva producció, ja siguin productes alimentaris, tèxtils o cosmètics, tot posant en evidència les múltiples vies de contaminació i d’impacte ambiental des de l’extracció de les primeres matèries fins l’embalatge o bé el transport. Les autores que tenen un blog amb el mateix títol del llibre on van aportant informació sobre aquests temes, mentre exerceixen corresponsalia periodística una a extrem orient (Laura Villadiego) o bé a Amèrica Llatina (Nazaret Castro), fan una gran funció de cara a desmuntar el gran engany sobre el que se sosté el consum compulsiu de la nostra societat actual, sobre l’explotació brutal dels treballadors en la nova divisió internacional de la producció que ha imposat el model neoliberal, sobre la no sostenibilitat mediambiental d’una economia fonamentada en el malbaratament i sobre la nostra renuncia a exercir de ciutadans, mentre se’ns compensa de manera pueril amb un consumisme continuat que no genera més que insatisfacció. Efectivament, en vulguem ser conscients o no, consumir s’ha convertit en una acte eminentment polític!

One thought on “Laura Villadiego-Nazaret Castro. Carro de combate

 1. Bon día Josep,

  Referent al esborrany – guió del treball final de postgrau, que et vaig enviar, espero els teus comentaris per avançar.

  Al llarg de l any, he recollit fonts sobre construccio i arquitectura sostenible per desarrollar el treball.

  Crec que pot ser interessant a nivell personal, aixi com per a la resta del grup de postgrau.

  Atentanent,

  Jaume Feixas jaufeixas@gmail.com 653 867 598

  Sent from my iPhone

  >

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s