Gabi Gleichmann. El elixir de la inmortalidad

Una sorprenent i magnífica primera novel·la d’un autor hongarès que ja està en la seixantena, i que des de petit es va instal·lar a Suècia. Una obra de ficció que abasta la història i la cultura europea des del segle XII fins el segle XX, a través dels avatars tractats amb molt d’humor de les moltes i diverses branques d’una família jueva que acaba habitant a nombrosos països europeus i fins i tot d’altres continents. Un llibre ple de personatges històrics magníficament ben retratats, malgrat que surtin en passatges que són novel·lats, i d’una diversitat de referències artístiques i culturals extraordinàries. Un mecanisme literari molt complex per tot que abasta, pels seus salts en la història de l’Europa Central i per la diversitat de contextos històrics, filosòfics i polítics al que es refereix. Una obra magna en molts sentits, un fresc sobre el món dels jueus europeus fet a partir de la família que té el seu element més reconegut en el singular i atractiu filòsof Baruch Spinoza.

El elixir de la inmortalidad (Anagrama, 2014), és un llibre que relata la peculiar i sovint tràgica vida de les comunitats jueves a Europa, els aspectes religiosos i identitaris que els defineixen, així com la vital rellevància que aquest poble ha tingut en la vida cultural i política europea. Un llibre sobre el temps, sobre el pas del temps i sobre la figura del “jueu errant” que ha donat de si moltes pàgines de literatura. Una obra actual, escrita per algú que hi ha destinat molt temps i una cultura ingent, i que ho fa amb una prosa senzilla, amb molta ironia i càrrega poètica. Un llibre difícil de comparar amb cap altre i que té un deix, un pòsit històric que a més de ser radicalment contemporània, sembla en el millor sentit del terme un llibre antic. Una novel·la que tot i que en el plantejament del capítol inicial no ho sembla, acaba atrapant al lector amb la seva trama i la manera imaginativa com hi surten nombrosos personatges històrics, com si fos una novel·la negra. Realment bona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s