Negocis sense risc

A les darreres dècades s’ha desenvolupat una versió del capitalisme que, com a la sèrie Up&Down, hi ha a baix un espai de joc comú amb agents econòmics en competència, arriscant i expressant la seva capacitat i talent per sobreviure i accedir als beneficis; mentre a dalt hi ha un espai VIP en el qual les regles són unes altres, de fet un escenari sense normes on el que prima és la dimensió i la capacitat per convertir-se alhora en jugador de cartes marcades i l’àrbitre d’un joc que ha deixat de ser tal. El guany és immens i garantit pels que hi accedeixen i no hi ha cap noció compassiva cap a aquells que han (hem) de pagar-ne el preu. Es dirà que la lògica pròpia del mercat porta als oligopolis i monopolis, que és normal que uns pocs dominin sectors sencers de l’economia i imposin les seves condicions. En realitat això s’accentua quan els poders públics obvien la seva funció reguladora i són convertits en mers defensors d’interessos particulars, que són els que dicten als estats les regles i les polítiques que els hi convenen. El sistema de portes giratòries ja acabarà recompensant als gestors adequadament dòcils.

Aquesta reflexió ve a tomb de l’escandalós contracte que el Govern espanyol va subscriure amb l’empresa que va projectar el macromagatzem de gas Castor a la costa tarragonina i que consistia en reutilitzar, en funcions de dipòsit, les zones cavernoses de gran profunditat de la zona on ja fa anys justament s’havia extret petroli. De ben segur el tema tenia una certa complexitat tècnica i als no coneixedors d’enginyeria i geologia fins i tot se’ns fa difícil d’imaginar. No tot devia estar tan controlat des del punt de vista del coneixement, doncs sembla que al insuflar tanta pressió en el subsòl, els nombrosos moviments sísmics que acabaren per espantar als desconfiats  pobladors de la zona alguna cosa hi tenien a veure. Si ja resulta dubtós que s’autoritzi a realitzar experiments d’aquest característiques amb els riscos que comporten (ja ho diu la dita, hi ha coses que només es poden fer a casa i amb gasosa), la cosa esdevé insostenible quan s’evidencia que a l’empresa que ho fa se li signa un contracte on no només se li garanteix la inversió que hi realitzi, sinó les expectatives de negoci reals o fictícies que s’havia creat. Amb una pressa desacostumada i gairebé amb nocturnitat  l’Estat ha pagat gairebé 1.350 milions d’euros d’un sol cop, tot demostrant que a determinats nivells el millor negoci és el fracàs quan el fiador de tot plegat és l’Estat i els pagadors del beure nosaltres mateixos amb la factura energètica dels propers trenta anys. Segons l’Associació de Consumidors i Usuaris, els cost total acabarà essent de 4.371 milions.

Es podrà retreure al Partit Popular la pressa en pagar i en no discutir el muntant que formula l’empresa, però el cert és que aquest contracte draconià el va signar el ministre Sebastian del govern de Rodríguez Zapatero. Un exemple de com funcionen les elits extractives i el capitalisme de classe preferent que manté relacions de promiscuïtat notòries amb el poder polític. Al capdavall el negoci de Castor és d’una filial de l’empresa ACS que presideix Florentino Pérez. Un exponent de com els conceptes del risc inherent a la inversió o la lliure concurrència són bons per a petites i mitjanes empreses o autònoms, però no per la Champions League del món empresarial. Ja fa temps que els rics de veritat s’han rebel·lat i consideren que competir en igualtat de condicions o bé pagar impostos és cosa de pobres. Mentrestant, a la llotja del Bernabeu, Florentino continuarà fent d’amfitrió de la plètora d’oligarques i dels seus modestos i humils servidors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s