Alessandro Ferrara. El horizonte democrático

Aquest és un llibre en defensa de la política, de la necessària recuperació de la política y de defensa d’un sistema democràtic que es troba potser amb més perill que mai, assetjat per molts fronts, especialment els de la desafecció y pel populisme. En un llibre fet des de la filosofia política y des d’una posició liberal. Liberal en el sentit radical i progressista que té poc a veure amb el neoliberalisme imperant. Alessandro Ferrara és un prestigiós catedràtic italià de filosofia política que ha estudiat y publicat nombrosos treballs sobre el paper de la normativitat en el sistema democràtic (l’exemplaritat, el judici, la imaginació) y que continua creient en la línia del filòsof nord-americà John Rawls, que el liberalisme polític és el millor marc filosòfic per entendre y fonamentar la interacció entre democràcia i identitat.

ferrara1 ferrara2

Amb El horizonte democrático. El hiperpluralismo y la renovación del liberalismo político (Herder, 2014), estem davant d’una de les reflexions més profundes sobre els mals i la crisi que afecta al sistema democràtic, des d’una defensa absoluta de la superioritat d’aquest sistema. En part és un llibre acadèmic, però que té un llenguatge i una estructuració que el fa interessant i suggerent per a qualsevol persona que l’interessi entendre la crisi en que està sumida la pràctica i la consideració de la política. Es dóna la paradoxa en que l’època històrica en que la democràcia és el sistema del que gaudeixen més persones al planeta, és també l’època en que el processos anomenats de “desdemocratització” o de “reelitització” són més grans, amb unes condicions econòmiques i socials més inhòspites que mai. La pèrdua de primacia de la política en favor de la dimensió econòmica en les darreres dècades ha debilitat la democràcia fins al punt que semblem anar cap a una democràcia sense ciutadans. Reempoderar la política sembla el camí inevitable.

ferrara3

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s