Hans Magnus Enzensberger. El gentil monstruo de Bruselas

Que ningú esperi una diatriba furibunda contra la Unió Europea per part d’aquest reputat intel·lectual alemany. Una crítica raonada i subtil a una certa manera burocràtica i excessivament reglamentista construcció europea -“la de Brussel·les”- des d’un profund sentit de pertinença a la europeitat. Enzensberger, gens sospitós d’antieuropeisme, ni tan sols d’euroescepticisme, ell que amb la seva obra i la seva experiència vital és dels pensadors europeus que més ha contribuït a la noció d’espai compartit, publica un llibret deliciós on posa el dit a la nafra del burocratisme i dels intents absurds d’homogeneïtzació d’un territori, d’una “unitat” on precisament el seu punt fort és la diversitat. El gentil monstruo de Bruselas o Europa bajo tutela (Anagrama, 2012), defensa un europeisme més complex i complera que el que es desprèn del procés institucional de construcció d’una unitat política a partir de la unitat econòmica tal i com realment s’ha portat a terme. Malgrat un europeisme oficial força desagradable, Europa és un terreny de joc de cultures diverses que tenen molt en comú i es volen compartides.

en2 en1

Enzensberger, és probablement un dels intel·lectuals alemanys més reputats des de la postguerra fins avui. Poeta, assagista, periodista, dramaturg, ha tocat tots els pals de la creació literària, sempre al servei d’una visió crítica, nom exempta de formes elegants i una certa mordacitat, però sempre lúcida. Malgrat que el procés d’unificació europea sigui manifestament millorable i que està ple d’accions desafortunades que poden induir a l’escepticisme dels ciutadans o bé al seu rebuig, creu en l’esperit del fundadors, especialment de Jean Monnet, i considera que Europa és moltes més coses i força més interessants que les 150.000 pàgines de normatives diverses que s’han acabat per elaborar i que, lògicament, no hi ha ningú que se les hagi llegit en la seva totalitat. Creu l’autor, que un dels punts flacs del procés unificador és la falta de legitimitat democràtica de les seves institucions, del fet que cap instància ha de respondre directament davant de la ciutadania europea i que, de fet, a nivell global no hi funciona la separació de poders, ni estrictament l’Estat de dret. Considera que la pretensió uniformista de la burocràcia de Brussel·les està condemnada al fracàs, com ho han estat històricament tots els intents de simplificar un món tant complex.

en3

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s