Allen Ginsberg. Kaddish

Acaba de sortir publicat en edició bilingüe anglès-castellà (Anagrama, 2014), el gran poema d’un dels autors de referència de la generació beat, Allen Ginsberg. Kaddish és considerat per crítics i amants de la poesia d’Alllen Ginsberg com el seu poema major, com la seva gran obra mestra. Encara que el seu poema llarg més conegut i reconegut sigui Aullido, aquest és un poema clau per entendre l’autor, donades les seves connotacions autobiogràfiques, així com una peça fundacional de la poesia contemporània nord-americana i fonamental per entendre la generació beat. Escrit arran de la mort de la seva mare és un poema intens i esquinçat. Naomi, la mare de l’autor que va patir severíssimes malalties mentals per la que va ser internada en repetides ocasions, va morir el 1956. El poema va tenir una gestació llarga i difícil de tres anys, per ser finalment escrit amb dos dies sense dormir d’una sola tirada, i com es pot suposar en un estat de consciència notablement alterat pel consum d’amfetamines.

gin1 gin2

El Kaddish que dóna nom al poema, és una pregària del judaisme que es resa en públic, una de les variants de la qual és una oració pels difunts. Com que la seva mare va ser enterrada amb molt poc seguici, no es van donar les condicions perquè se li llegís una oració. Això és el que mortifica i porta a Ginsberg, que no tenia res de creient i encara menys de practicant, a escriure-li aquesta oració en forma de torturat homenatge. Com el conegut Aullido (Udol), és també un extens poema escrit de manera narrativa, amb la capacitat de crear imatges i sensacions tan de Ginsberg, amb una cadència de versos vertiginosos que evoquen al gran poeta americà Walt Whitman. En un ritme sincopat, es barregen les imatges urbanes, el dolor de la pèrdua i els records d’infantesa i de joventut. La seva lectura és emocionant. El llibre, a banda del poema que li dóna títol, incorpora altres poemes breus de Ginsberg, un text en prosa on explica el procés de la seva escriptura, així com un epíleg del seu biògraf Bill Morgan, que ajuda  a situar l’obra en les coordenades personals d’aquest poeta tan emblemàtic de la cultura alternativa nord-americana i tan influent en les cultures i subcultures del underground.

gin3 gin4

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s