Irène Némirovsky. Los bienes de este mundo

Novel·la escrita el 1941, per aquesta escriptora ubicada a França i que ens va captivar amb la magnífica Suite francesa. Los bienes de este mundo va ser escrita per entregues i publicada en un setmanari francès, just abans de l’obra que l’ha fet més coneguda. Tenint en compte que Némirovsky era d’una família benestant jueva de Kiev que va fugir a França durant la Revolució Russa, va haver de publicar amb el pseudònim “Obra inèdita d’una dona jove”, ja que el règim pro-nazi de Vichy prohibia treballar als jueus. Finalment es publicaria com a llibre i signat amb el seu nom el 1947, però ella ja no hi era per veure-ho, doncs havia mort cinc anys abans al camp de concentració d’Auschwitz. Una autora interessantíssima que ha estat recuperada els darrers anys, que va tenir una carrera literària molt precoç, doncs va morir assassinada abans de complir els quaranta anys. Amb una formació literària exquisida a La Sorbona, va publicar la seva primera novel el 1921, quan tenia escassament 18 anys.

n2  n1

A Los bienes de este mundo, Némirosvsky retrata la vida burgesa francesa, plàcida y feta de multitud de convencions socials, just abans que els esdevniements polítics i militars donessin un tomb radical a les seves vides, especialment a la de l’autora. La descripció d’un determinat ordre social quan ja s’evidencien les escletxes i el drama que es prefigura. És una història d’amor, dolça i amarga, en la que la prosa sempre elegant de l’autora no entra en judicis de valor, sinó que hi aporta una mirada lúcida i comprensiva. La seva lectura és un plaer, una alenada de l’Europa culte i il·lustrada, amb el contrasentit que va ser la barbàrie qui va esquinçar la seva vida i una gran carrera literària.

n3

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s