Politikon. La urna rota

D’aquest llibre és tant interessant el què, com el qui. La urna rota. la crisis política e institucional del modelo español (Debate, 2014).És un llibre coral escrit per un seguit de joves professionals format en el camp de les Ciències Polítiques i altres disciplines socials que actuen com a col·lectiu d’anàlisi i opinió, amb l’objectiu de promoure una regeneració de la política a partir de l’estudi de les causes de la desafecció.

pol2  pol1

Un grup nascut a la xarxa, que es beneficia de les especialitzacions diferents i ciutats diverses dels seus membres, que s’ha convertit en un punt d’encontre entre l’acadèmia, els mitjans i els ciutadans i que promou iniciatives polítiques en terrenys clau com el mercat de treball. A banda del llibre tenen una web absolutament recomanable, amb multitud d’articles d’interès que es van renovant i que s’ha convertit en un lloc de consulta ineludible per a tots aquells als que interessi la política: http://politikon.es/

pol3

A La urna rota, es comença per analitzar el problema i les causes de la crisi política espanyola, tot argüint el caràcter defectuós de la configuració dels partits i una dinàmica que tendeix a entronitzar elits mediocres. Creuen indispensables els partits en tot sistema democràtic, però reformulant-los per tal d’evitar efectes no-desitjats, com els partits-càrtel o bé una política protagonitzada o bé per funcionaris de partit o per partits de funcionaris. Avaluen el caràcter “maquiavèl·lic” del sistema electoral espanyol de llistes tancades i bloquejades i de falsa proporcionalitat. Lògicament, entren en el tema fatal de la corrupció política i amb el problema que suposa l’existència a Espanya d’una societat dèbil i poc organitzada. La segona part del llibre està dedicada a les possibles solucions, tot avaluant les possibilitats múltiples d’una reforma electoral necessària.

pol4

Un bon llibre en defensa de la política, la bona política, escrit amb llenguatge de divulgació i amb un notable sentit de l’humor. Aire fresc, innovador i esperit col·laboratiu. Insisteixo, visiteu la seva web.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s