Patrick Deville. Peste & Cólera

Magnífica novel·la de viatges i d’aventures, però per parlar de la vida, que fa rememorar el millor Joseph Conrad. Estem davant el que s’ha definit com “novel.la de ficció sense invenció”, ja que és la biografia entre real i imaginada del científic suís Alexander Yersin, el qual el seu anhel viatger i poc acomodatici el va fer ser una mena del Livingstone explorador, tot i que semblava cridat a seguir els passos científics de Louis Pasteur, amb qui es va formar i va ser deixeble a París. Un personatge extraordinari que tot i fer aportacions notables sobre la pesta, la tuberculosos o la diftèria, va fugir del monàstic món de la investigació científica, de les seves obligacions, misèries i honors, tot instal·lant-se a l’Àsia, construint després de moltes anades i tornades el seu espai vital al Vietnam. És allà, on es dedicarà al cultiu del cautxú i a la producció de vacunes contra l’encara redundant pesta que assolava alguns països asiàtics.

dev1  dev2

Una vida fascinant que transita entre Europa i les colònies asiàtiques entre la guerra franco-prussiana i la Segona Guerra Mundial, on el conflicte que es va reproduint entre Alemanya i França té la seva versió científica en la competència i rivalitat entre Pasteur i Koch.  Un científic, viatger i home cultíssim i inquiet, força desconegut, i que funciona en la novel·la com l’alter ego del mateix autor. Patrick Deville, també és i ha estat un viatger continuat, a més d’un reconegut novel·lista. Destaca la seva anterior obra Kampuchéa, del 2011, però tot apunta que el major reconeixement l’obtindrà amb Peste & Cólera (Anagrama, 2014), que ja acumula diversos i renombrats premis. Més que recomanable, el llibre és de imprescindible lectura, especialment pels inquiets. Farcit de referències històriques i literaràries (l’aparició de Louis-Ferdinand Céline és impagable), és un autèntic gaudi la seva lectura.

dev3

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s