Kaushik Basu. Más allá de la mano invisible

Aquest és un llibre d’economia, però sobretot ho és de política i de societat. Un llibre sobre economia, fet per un reputat economista, però dirigit a tots aquells que estiguin interessats en disposar de punts de vista i arguments en pro d’una nova economia que fugi de les “falses certeses” de les darreres dècades i pretengui que aquesta estigui al servei del benestar de la major part de la població, i no d’uns pocs que és el paradigma que ha estat dominant.Más allá de la mano invisible. Fundamentos para una nueva economía (FCE, 2013), és un llibre de l’economista hindú Kaushik Basu, en el que comença per relativitzar aquesta metàfora d’Adam Smith escrita ja fa força més de dos-cents anys, que treta de context l’economia neoclàssica la va acabar per convertir en un dels fonaments de l’economia liberal. Varen ser Walras i Pareto els que convertiren una mera conjetura en un teorema. Basu revisa nocions teòriques com la de les preferències dels agents econòmics o la seva capacitat per contraure compromisos lliurement, per tal de reformular una idea central del liberalisme que, potser fa que els mercats siguin eficients, però no justos. I en això es remunta a Smith, al qual s’ha adjudicat un paper teòric que no és ben bé fidel al que escrivia i pensava. Sovint només es té en compte el teòric de La riquesa de les nacions, i s’obvia el que va escriure al seu interessant i complex Teoria dels sentiments morals.

basu1   basu2

Reclama Basu un nou sistema que combati la pobresa, la desigualtat i la discriminació. Amb humor, incorpora al seu anàlisi la possibilitat que plantejava Franz Kafka, que la mà invisible conduís en realitat cap a un sistema cruel i anònim, que ignora als individus i sols se serveix a si mateix. El que pretén l’autor, es plantejar la necessària reinterpretació de la funció de l’Estat, els límits del mercat i a la necessitat de reforçar l’acció col·lectiva dels grups socials més desfavorits.

A banda de l’interès que té el llibre, la seva capacitat per ser estimulant i suggerent, una part de l’interès rau justament en QUI ha escrit el llibre. Kaushik Basu no és un economista crític més. Des de 2012 és economista en cap del Banc Mundial (poca broma!) un càrrec que per cert també havia ocupat Joseph Stiglitz. Anteriorment havia estat un important assessor al ministeri d’hisenda de l’Índia. Professor de la Universitat de Cornell, també s’ha format a la London School, i ha impartit docència al bo i millor de les universitats americanes (MIT, Harvard, Princenton). La seva aposta per a una nova economia, el seu distanciament en relació als “teòlegs del lliure mercat”, la necessitat de revisar la globalització, retornar l’economia a l’àmbit de la decisió política, bastir un nou sistema per evitar la desigualtat que ens porta al col·lapse… Un llibre i una reflexió important, d’algú que tot i ser molt important no renuncia a ser heterodox.

basu3

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s