Revista La maleta de Portbou

Amb aquest nom que evoca el filòsof Walter Benjamin, que es va suïcidar a Port Bou de la persecució del nazisme, Josep Ramoneda va posar en marxa ara fa un any aquesta revista de humanitats i economia, que té un caràcter bimestral i de la que acaba ja de sortir el seu sisè número.

maleta1   malet2

 

Després del bon treball fet per Ramoneda en la direcció CCCB, tot situant Barcelona en el mapa cultural del món, va ser rellevat pel nacionalisme que ocupava tot el poder a Catalunya els darrers anys, ja que sembla volien un enfocament del centre més identitari i menys universalista. Va ser quan va engegar aquesta revista de pensament, just en el moment en el que tothom teoritzava sobre el final de les publicacions en format de paper. No sé si la difusió i venta de la revista és bona, però si que ho és el seu contingut, el qual gaudeix de col·laboracions del bo i millor de la intel·lectualitat europea i mundial. Una revista sòbria, amb poques concessions a temes comercials i a la funció merament divulgativa. És una revista cuidada, agradable i molt exigent en les seves col·laboracions. No són articles per llegir a l’hora de la migdiada, ni de pressa i corrents, són peces de calat, que requereixen esforç i concentració intel·lectual, en aquest temps tan poc donats a això i al predomini de tot el què és lleuger.

Un diàleg en el terreny del pensament entre la filosofia (o les humanitats) i l’economia, per tal d’encarar els grans temes del món contemporani: el futur del capitalisme, el sentit de la identitat, la crisi de la modernitat, la multiculturalitat, el nacionalisme…. Sense anar més lluny, aquest darrer número, publica un article ineludible de l’economista Robert Solow sobre el capitalisme del futur, a més d’articles sobre Jacques Derrida o walter Benjamin. En temps líquids, es bo d’afrontar de tant en tant alguna cosa una mica sòlida. La Maleta de Portbou, ho és.

maleta3

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s