Ulrich Beck. ¿Qué es la globalización?

Encara que no és un llibre recent, manté plena vigència i actualitat. ¿Qué es la globalización. Falacias del globalismo, respuestas a la globalización (Paidós, 1998) és una de les millors reflexions sobre el com i el perquè del fenomen de la mundialització. Aquesta, encara que no era completament nova,  es posarà en marxa com a tal els anys vuitanta de la mà del liberal-conservadorisme dominant, i que va agafar una autèntica velocitat de creuer al llarg de la dècada dels noranta. L’anàlisi fet per aquest sociòleg alemany, el qual s’ha convertit en un dels intel·lectuals més lúcids i interessants de les darreres dècades, és de gran interès ja que tot i alguns arguments econòmics, agafa un ampli ventall de consideracions sociològiques.

bec1          bec2

 

El llibre incideix de manera particular en el shock que ha representat la pèrdua de sobirania de l’Estat nacional, que ha passat a l’economia i de manera més concreta al Mercat sacralitzat, com també el triomf de la cultura més individualista. Els agents socials i econòmics ja no són els mateixos. La societat ha esdevingut mundial, tot i que els mecanismes de resolució d’anhels i dificultats no s’han instrumentat degudament. La paradoxa és el retorn de lo més local en molts aspectes. El globalisme no sempre va de bracet amb el cosmopolitisme. La política és lluny encara de respondre als reptes que la mundialització ha generat. La seva crisi, el fenomen de la desafecció, té molt a veure amb la seva capacitat d’adequació a les noves realitats. Que el llibre fos escrit a les acaballes del segle XX, deu anys abans de la crisi econòmica que comença el 2008, no li resta ni mica d’interès.

bec3

2 thoughts on “Ulrich Beck. ¿Qué es la globalización?

  1. no facis mes propaganda de llibres que m’arruinaras! M’acabo de comprar el de la Loreta Napoleoni!!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s