Joan Martínez Alier-Jordi Roca Jusmet. Economía Ecológica y Política Ambiental

Pels que vulguin fonaments econòmics i mediambientals seriosos i treballats de cara a repensar el creixement econòmic aquest és un llibre que els satisfarà. És una edició revisada i ampliada d’un manual que va publicar l’editorial Fondo de Cultura Económica l’any 2000, i que ara renovat i posat al dia torna a posar al mercat. No és un llibre de divulgació, és un totxo de més de 600 pàgines escrit per dos dels economistes catalans que treballen en el camp de l’ecologia des de fa anys, i dels més reputats. Poca broma!

ec1      ec2

El problema de l’economia convencional és que creu que els intercanvis es produeixen en un sistema econòmic tancat i autosuficient, prescindint de la naturalesa en la que es desenvolupen. Per l’economia ecològica, el sistema econòmic és un subsistema d’un sistema més ampli que formen la Terra i la Biosfera, d’on es prenen recursos i s’hi retornen residus. A dia d’avui, sabem que l’economia humana està immersa en ecosistemes més amplis, en els quals és imprescindible de preservar-hi els equilibris.

ec3

L’economia de l’escassetat d’antany, ja no pot aspirar a un creixement continuat de la producció i del malbaratament de recursos, perquè la capacitat del planeta és limitada. Com ja es té molt clar, el creixement del PIB no té res a veure amb el desenvolupament, i encara menys amb el benestar. El factor mediambiental ja no és un tema que incumbeixi només a “esperits sensibles”, és el factor crucial del nostre futur. Estem davant d’un canvi de paradigma, on l’escalfament global, la suficiència i accés a l’aigua, les disponibilitats alimentàries i el canvi de model energètic tot abandonant el consum de recursos fòssils és determinant de que iniciem ja. Sense ànim de ser catastrofista, ja no queda temps per redreçar algunes coses que ens porten al col·lapse.

ec4

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s