Félix Ovejero Lucas. ¿Idiotas o ciudadanos?

En temps de crisi profunda de la “vella política”, però quan encara no ha acabat per emergir del tot la “nova política” és un bon moment per llegir i reflexionar a partir d’aportacions al pensament polític, especialment quan estan fetes des de fora de la lluita partidista, que intenten esbrinar el perquè del final de trajecte d’una determinada manera de fer les coses, les limitacions de la democràcia, actual, els riscos i perills a la que està sotmesa, així com el canvi de paradigma al que està abocat un sistema polític presoner del menysteniment al que l’ha sotmès l’economia i de la deriva elitista i poc participativa de les mateixes organitzacions polítiques.

Són temps de mudança, de canvi de paradigma per dir-ho de manera intel·lectualitzada. En aquest context em sembla una bona opció llegir el llibre de Fèlix Ovejero Lucas ¿Idiotas o Ciudadanos? (Montesinos, 2013), que porta el clarificador subtítol de El 15-M y la teoría de la democracia.

Aquest professor d’Economia, Ètica i Ciències Socials a la Universitat de Barcelona, és un filòsof de les ciències socials de llarg recorregut en aportar pensament a l’esquerra catalana i espanyola, sempre amb un cert grau de radicalitat. És un deixeble tardà del món acadèmico-polític de Manuel Sacristán i de la revista Mientras Tanto. En el llibre explica les relacions establertes entre la crisi econòmica i una democràcia afeblida i qüestionada, tot apostant en la línia del republicanisme de Philippe Petit, per una democràcia renovada deliberativa i participativa. El llibre val la pena, l’esforç per fer-se entenedor en un autor habitualment una lectura una mica difícil, és gran. Posats a trobar-hi pegues, m’hi sobra un excés d’autocitacions.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s