Tzvetan Todorov. Los enemigos íntimos de la democracia

Un dels intel·lectuals de més prestigi de l’Europa actual escriu, sobre els problemes interns de les democracies occidentals, en perill i en possible retrocés per dinàmiques propies més que no pas, com ens volen fer creure, per les amenaces que venen de l’exterior, com seria el cas de l’extremisme islamista.

tod1

Amb Los enemigos íntimos de la democracia (Galaxia Gutembreg, 2012), aquest pensador d’orígen búlgar, però que ha fet la major part del seu itinerari vital i intel·lectual a França, denuncia les tres tendències negatives i creixents que poden fer fracassar el projecte integrador dels sistemes democràtics europeus i occidentals. Per un costat, l’hegemonia de l’economia sobre la política que es deriva del liberalisme extrem que s’ha imposat a partir de la dècada dels vuitanta, amb el desmantellament del model social europeu i la funció cohesionadora i inclusiva dels estats. L’altre perill provindria del mesianisme, especialment instaurat als Estats Units, que pretén imposar una determinada cosmovisió per la força a la resta del món. Finalment, alerta Todorov, de l’augment del populisme i el retorn als nacionalismes excloents, que s’expressen en formes culturals i polítiques propenses al tancament, a la xenofòbia i en la por a l’estranger.

tod2

Un intel·lectual i un llibre preocupats pel futur de la democràcia, tant pel desbordament que n’ha fet una determinada concepció de l’economia que tritura qualsevol noció d’equitat, com pels avenços d’una cultura política entre la ciutadania poc compatible amb la noció de societat inclussiva.

One thought on “Tzvetan Todorov. Los enemigos íntimos de la democracia

  1. La dictadura dels economistes és insuportable. Són els filòsofs i els savis qui han de proposar idees cap a una societat més justa. Els economistes i els seus coneixements no poden anar més enllà de ser una eina necessària.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s