Sherry Turkle. En defensa de la conversación

La cultura digital està modificant de manera profunda els nostres hàbits, els nostres comportaments, però també la manera de pensar. Internet és molt més que un complement tecnològic que ens pot fer la nostra vida més fàcil. De fet al promocionar i facilitar les relacions socials de tipus virtual, s’estan deformant i fins i tot desapareixent les insubstituïbles relaciona cara a cara. La hiperconectivitat del món digital ens està portant a una deshumanització en unes relacions personals que tendeixen a ser molt més banals i superficials. Res pot substituir el contacta humà, la mirada, la interacció. En el món virtual intercanviem monòlegs, mentre fugim de l’enriquiment que sempre suposa la deliberació i els valors afegits des del punt de vista comunicatiu que són els aspectes no verbals. En els darrers temps, alguns coneixedors de la tecnologia i de la psicologia expressen la seva preocupació per la incorporació acrítica i sense filtres que hem fet del món digital, la qual cosa pot provocar i de fet ja se’n veuen els seus efectes pèrdua d’habilitats socials, incapacitat pels raonaments complexos, falta d’empatia i aïllament personal i social. L’smartphone convertit en un apèndix de nosaltres mateixos, canvia la nostra realitat, l’adquisició de coneixements, la sociabilitat i, també, la sentimentalitat. La conversa real entre les persones ha estat l’instrument més important per a conformar la nostra personalitat al llarg dels temps. Ara l’hem substituït per un simulacre, els efectes del qual són força negatius.

Resultado de imagen para sherry turkle en defensa de la conversacion

A En defensa de la conversación. El poder de la conversación en la era digital (Ático de los Libros, 2017), aquesta psicòloga i investigadora  nord-americana, professora del MIT,  analitza de manera detallada i profunda les conseqüències predominant desastroses que està tenint la pèrdua de la conversa els darrers anys, especialment entre això que es coneixen com les “generacions digitals”. La tecnologia digital està amputant una de les activitats fonamentals que han servit per definir-nos i construir-nos com a individus. Com les interaccions socials virtuals -mails, whatsapp, xarxes socials..- estan desplaçant la relació personal en el treball, la amistat, la família, les relacions amorosos, en l’educació o en la política, sense ser conscients de que estem destruint els nexes que han servit per empastar les relacions socials i per constituir tant la societat com la noció de ciutadania. Una crida a reflexionar sobre els efectes no sempre desitjables i poc neutres de la tecnologia, la qual acostumem a incorporar a les nostres vides sense plantejar-nos no només si serveix realment per resoldre’ns algun problema real, sinó ni tan sols si ens en està creant de nous. Un llibre de gran interès, escrit per una de les teòriques de referència sobre la construcció i deconstrucció de la identitat a l’era d’Internet.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s