Jared Diamond. Sociedades comparadas

Com diu el seu subtítol, aquest és un petit llibre que aborda els grans temes. I ho fa des d’una perspectiva que no és l’habitual, força diferent, i per això és especialment suggeridora i estimulant la seva lectura. L’autor es fa algunes preguntes elementals i intenta donar-hi resposta de manera clara i simple des de la perspectiva de la geografia i per part d’algú que es va dedicar molt temps a l’estudi de les comunitats naturals. Les eines a través de les que dóna resposta són un xic diferent a les que estem acostumats. Perquè uns països són rics i d’altres pobres? Què hi té a veure el territori, les condicions geogràfiques i que es pot atribuir a les societats? Que la renta de països com Noruega o Estats Units sigui quatre-centes vegades la de Burundi o Iemen té molt a veure amb la seva història i les seves estructures socials en els darrers segles, però lògicament caure en el cantó àrid i escàs de recursos naturals condiciona força l’escàs desenvolupament d’algunes zones del planeta. Ara bé, l’autor alerta sobre la temptació de caure en un determinisme geogràfic que no és sinó una excusa per justificar processos d’apropiació per part de grups minoritaris, la pràctica d’economies de saqueig i la incapacitat per impulsar institucions socials i polítiques i promoguin la creació de riquesa i que aquesta repercuteixi en el conjunt de la societat. Encertadament, posa com a exemple la disponibilitat de recursos petroliers, un capital natural aprofitat de manera molt diferent a Noruega, on l’Estat ho tracta com un patrimoni i una riquesa col·lectiva, de l’explotació que amb criteris poc socials i econòmics es fa als països del Golf Pèrsic, Veneçuela o Nigèria.

A Sociedades comparadas (Debate, 2016) el catedràtic de Geografia a la Universitat de Califòrnia Jared Diamond, presenta de manera singular el què creu són els grans problemes que té plantejats la humanitat que, a banda del desigual repartiment de la pobresa i la riquesa al llarg del planeta, tendeix també cap a una desigualtat cada dia més extrema en tots i cadascun dels territoris, produint-se una autèntica escissió d’una societat cada vegada més polaritzada. Analitza el paper actual de Xina i la seva futura hegemonia mundial, la multitud de crisis nacionals que es produeixen al món, així com, en la línia d’Ulrich Beck, la “societat del risc global” en la que estem instal·lats, avaluant-los així com buscant respostes en les societats tradicionals. Alimentació, salut i estils de vida, mereixen també l’atenció d’un autor amb una gran capacitat de donar les claus per entendre problemes complexos, amb una gran capacitat de divulgació i arribar al gran públic, tal com ja havia fet amb el seu celebrat llibre Armes, gèrmens i acer, que li va valer el premi Pulitzer de periodisme  el 1997. Aquest és un llibre interessant i de fàcil lectura, que ens ajuda a fer una mirada global a les preocupacions planetàries. Molt recomanable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s