Arundhati Roy. Espectros del capitalismo

Encara que Roy es coneguda per una gran novel·la com ho és El Déu de les coses petites, es una activista important a l’Índia, denunciant i posant cara i veu a la multitud de fenòmens d’injustícia i explotació que es viuen en aquell país. És un llibre que parla de l’Índia, però que parla de la gran quantitat de disfuncions que genera el capitalisme allà per on passa, donant lloc a tants efectes col·laterals no desitjats que, més que un sistema econòmic perfectible, sembla ser el nom que pren la dominació amb variables “espectres” en funció d’on es materialitza. Un llibre que parla amb contundència de la desigualtat, de la pobresa, de la gent forçada a desplaçar-se en nom del progrés econòmic, de la apropiació de la terra i de l’aigua i d’una contaminació que acaba amb la salut dels més dèbils. Parla de com l’Estat i les institucions militars i policials acostumen a servir els interessos d’unes corporacions que acaparen els recursos naturals i acaben amb la dignitat de les persones. De com la globalització arrasa amb qualsevol vestigi d’activitat econòmica sostenible i equilibrada.

L’Índia és un continent amb més de mil milions de persones i, almenys teòricament, la democràcia més gran del món amb més de 800 milions de votants, però on la pobresa i la desigualtat extrema s’han portat fins al paroxisme. Les 100 persones més poderosos del país -i ho són molt- es fan amb el 25% del PIB, mentre centenars de milions de persones viuen amb una renta diària que no arriba als 2 dòlars. Amb ciutats sobrepoblades i en les que l’olor de la misèria es talla amb ganivet, la batalla pel control de la terra al camp s’ha convertit en un “tot s’hi val” sota l’empara de l’Estat. Pagesos que se’ls arrabassa la terra per explotar els minerals o bé per desenvolupar una agroindústria considerada estratègica. La violència privada i de l’Estat per desplaçar la població és d’una brutalitat inimaginable.

A Espectros del capitalismo (Capitán Swing, 2015), Arundhati Roy posa sobre la taula conflictes socioeconòmics sagnants del seu país, que no formen part de l’imaginari informatiu occidental i explica els aspectes més foscos i tètrics del capitalisme actual, denunciant un sistema econòmic brutal i inequitatiu, però també als sistemes polítics com el de l’Índia, configurats bàsicament per a satisfer les ànsies de lucre de grans corporacions i el capital, posant especial èmfasi en la problemàtica específica de la regió de Catxemira i de les qüestions geoestratègiques que rodegen la mpolítica hindú. Un magnífic llibre pel que explica, per la seva claredat i contundència, però també pel gust i l’elegància literària amb què està escrit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s