Israel Yehoshua Singer. La família Karnowsky.

Una gran novel·la sobre els avatars del món jueu a la primera meitat del segle XX, escrit per un autor amb un formidable sentit narratiu, el qual a través de la història de tres generacions d’una família, els Karnowsky, construeix un gran fresc sobre les tradicions i la cultura jueva a Centreeuropa en anys tan convulsos i que acabaran carregats de dramatisme. El retrat d’una època i d’un món fet des de dins, ja que l’autor pertany a la gran tradició literària jueva que es deriva del predomini de l’oralitat en la seva cultura degut al complex fenomen de la diàspora, d’un poble que ha sobreviscut durant segles sense un territori. En aquesta novel·la, publicada el 1943, l’autor retrata a una família jueva de Polònia que es trasllada a Berlín, on viuran dues generacions, i patiran les tensions i contradiccions d’intentar fondre’s i confondre’s amb la població alemanya, tot intentant mantenir en un o altre grau les tradicions ancestrals de les que són portadors, essent, com afirma un dels protagonistes “uns perfectes alemanys al carrer i uns jueus plenament coherents dins de casa”. La pujada al poder del nazisme, porta a aquesta família a emigrar a Nova York, on es desenvoluparà la tercera part del llibre, gestionant també aquí el seu caràcter apàtrida i els seus conflictes i contradiccions amb les seves arrels.

A La família Karnowsky (Acantilado, 2015), Israel Yehoshua Singer -germà del premi Nobel Isaac Bashevis Singer- aixeca un artefacte literari de gran solidesa, una obra ambiciosa que es capaç d’explicar l’entorn social i cultural d’unes vides que s’entrecreuen, amb un relat viu, emocionant i que resulta notòriament eficaç. Una reflexió sobre el valor de les creences, sobre la seva adequació, sobre el caràcter excloent que poden adquirir en determinades circumstàncies històriques, així com el valor d’un sistema de creences que pot ultrapassar en molt l’aspecte exclusivament religiós. Com les grans novel·les, el llibre de Singer planteja amb profunditat els conflictes humans que es produeixen en tota mena de circumstàncies, la immensa capacitat humana per a comportaments en extrem generosos o bé absolutament mesquins, així com la necessitat de prendre decisions imponderables que fan de la nostra vida una vida molt diferent a la que podia haver estat. Per a molts una novel·la d’estil tradicional, però sens dubte carregada de les millors emocions que acostuma a tenir la bona literatura.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s