Samanta Schweblin. Siete casas vacías

Darrera aquest cognom per a nosaltres de difícil pronuncia  hi ha una jove però ja força reconeguda escriptora argentina dotada de manera molt especial per al relat curt. Aquest llibre el formen sis històries breus i una setena que no ho es tant, que tot i ser històries independents tenen molts trets comuns. Històries que s’apropen a les pors quotidianes, a les nostres i a les dels altres, amb personatges que exploren camins entre el terror i la bogeria. De fet, els personatges de Schweblin es troben en un camí entremitg entre el que la correcció social considera persones sensates i gent que ha perdut temporal o definitivament la cordura. Estem davant una escriptora amb una escriptura molt treballada, de gran precisió i gairebé minimalista. Una narrativa acerada que pot burxar com un ganivet, amb una gran capacitat per crear mons molt singulars, unes atmosferes molt reconeixibles, d’aires densos i climes més aviat inquietants. Una prosa que pot semblar estranya i que serveix per crear situacions i sensacions estremidores, on el concepte de normalitat, de realitat i irrealitat es desdibuixen.

A Siete casas vacías (Páginas de Espuma, 2015) Samanta Schweblin es consolida com una de les escriptores argentines actuals més interessants que, apadrinada pel mateix Rodrigo Fresán, ha erigit un món literari propi amb un enorme domini de l’art del conte, en un cas clar que es poden construir històries literàriament atractives, captivadores i complertes amb molt poques pàgines. No tothom ho domina. La seva enorme capacitat literària la va demostrar ja a Pájaros en la boca (2009), i aquest mateix 2015 ha publicat la seva primera novel·la llarga, Distancia de Rescate. En aquesta que recomano, agafa el tema de les cases i els seus contorns per tal de parlar de les relacions fracassades, dels difícils equilibris emocionals en un món bàsicament insensat. En totes les històries hi ha l’element comú dels dubtes, dificultats i tragèdies de la criança de fills. Prejudicis, pors, culpes… Un molt bon llibre, i una molt bona autora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s