Slavoj Zizek. Mis chistes, mi filosofía

Reitero la recomanació de llegir aquest filòsof eslovè, que és del més suggerent i gratificant del pensament actual. Reconec que el títol és una mica dissuassori, doncs fa pensar en un mal llibre d’autoajuda, o en un reguitzell d’ocurrències. No és així. Es recullen en aquest llibre una part dels nombrosos acudits que fa servir Zizek, ja siguin de collita pròpia o manllevats d’altres autors, per tal d’explicar molt sovint raonaments filosòfics o polítics d’una certa complexitat. L’humor és un recurs extraordinari per tot a la vida i els acudits destil·len l’enginy popular i anònim sobre qüestions que, generalment són tan serioses que només es poden afrontar de manera desenfada. Els acudits poden ser més bons o més dolents, però sovint contenen dosis importants de mala bava social que troba en el riure, o en provocar-lo, una vàlvula d’escapament i un intent de posar en evidència situacions o raonaments paradoxals. En aquest sentit, els acudits que utilitza Zizek, fins i tot alguns de notori mal gust, són una cosa molt seriosa. Zizek és un pensador molt peculiar. Un personatge provocador, irreverent, apassionat, incorrecte, però sempre profund i interessant es comparteixin o no els seus punts de vista. Polèmic, brillant, sempre manté una actitud irònica, quan no obertament sarcàstica sobre la realitat, no per frivolitzar el pensament, sinó per reflexionar-hi de manera subversiva i compromesa. A Mis chistes, mi filosofia (Anagrama, 2015), Zizek fa bona aquella consideració d’un altra filòsof, Wittgenstein, que creia que poques coses hi ha tan filosòfiques com els acudits, ja que sempre són una projecció del subconscient col·lectiu, de les seves pors i els seus odis, de tot allò reprimit que acaba aflorant en forma d’insolència. Un llibre divertit i lúcid, ple de raonaments sòlids, però alhora cultura popular, en un còctel que combina lleugeresa i profunditat. Els seguidors de Zizek, que són munió i entre els que em compto, gaudiran segur de les picades d’ull d’aquest llibre on hi ha sortides humorístiques moltes de les quals ja coneixíem dels seus llibres. Pel que no el coneguin, és una bona manera d’apropar-s’hi. Té gràcia, i força més calat del què podríem pensar si només en llegim el títol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s