Amity Gaige. Las buenas intenciones

Jove i força popular autora nord-americana que amb aquesta tercera novel·la ha obtingut un gran reconeixement de la crítica i dels lectors. Plantejada com una història de suspens i amb una trama formal força original, estem davant d’un llibre que proposa un seriós dilema moral en relació al que és acceptable que faci un pare per mantenir la relació amb un fill, quan aquesta li és negada. Un relat d’una gran lucidesa, que no s’instal·la en veritats preestablertes, ni fa cap mena de judici en relació a una persona que trenca tota mena de vincles amb la realitat a partir del shock que pateix per veure’s allunyat d’un fill. Una història sobre els drames humans i les múltiples cares del sofriment que sovint es generen en les separacions sentimentals, quan hi ha fills pel mig. L’autora no pren partit, sinó que construeix un relat entre lúcid i poètic sobre algú que es troba en la disjuntiva en que “el cor té raons, que la raó no entén”.

Las buenas intenciones (Salamandra, 2015), és la història explicada en primera persona i a posteriori, escrita des de la presó com a carta a la seva dona, per un pare que en tràmit de divorci va incomplir la llei de manera flagrant, fent una fugida absurda i destinada al fracàs amb la seva filla. Una circumstància sobre la que el protagonista reflexiona i intenta explicar, repassant episodis de la seva vida que poden servir per entendre una opció absurda i condemnada al fracàs, fent una reivindicació dels moments feliços que li va comportar la paternitat ara ja fracassada. Las missiva, planteja preguntes de difícil resposta i evidencia que els problemes i urgències de les persones adultes casen malament amb els afectes i necessitats dels fills. Tot plegant amb evidències d’algú a la recerca d’una identitat que no ha acabat mai de conformar i a qui els fantasmes del passat li retornen de manera gairebé constant o sobre els somnis impossibles de joventut que, en èpoques adultes, retornen en forma de frustració. Una història d’amor sense final feliç i la destrucció de qualsevol projecte vital a partir d’una opció que acaba per fer-se comprensible, encara que de cap manera acceptable. Un plantejament novel·lístic arriscat en el que l’autora demostra unes dots importants per fer atractiu un personatge complex al que de cap manera ens atreviríem a justificar. Molt bona i inquietant novel·la.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s