Jeremy Rifkin. La sociedad del coste marginal cero

Ha sortit el darrer llibre del Rifkin, i com sempre passa amb el què publica se’n parlarà. Aquest economista, sociòleg i consultor de governs nord-americà, és un dels principals gurus del món, especialment pel que fa al poder transformador de la tecnologia sobre l’economia i, per tant, també sobre la societat. Fa uns anys va publicar el seu reconegut llibre El fin del trabajo, on augurava la substitució de la mà d’obra per la maquinària i la robòtica fins a límits insospitats, la qual cosa ens obligaria a repensar el mateix concepte de treball. Fa tres anys, va publicar La Tercera Revolució Industrial, on plantejava un escenari tecnològic en que els consumidors seriem també alhora petits productors d’energia, dibuixant una nova era sostenible ambientalment que en va dir “l’era post carbònica”. Carregat d’un optimisme grandiós sobre les possibilitats tecnològiques i sobre la capacitat dels homes de superar-se i resoldre els problemes que van generant, Rifkin és el més semblant al que es coneix com un visionari, és a dir, algú que avança i dibuixa les possibilitats de canvi possible que hi ha plantejades. Normalment les seves previsions es compleixen poc o gens, però continua essent un autor estimulant de llegir pels horitzons que t’obre i les reflexions a les que t’indueix.

rifkin1 rifkin2

A La sociedad de coste marginal cero. El Interneta de las cosas, el procomún colaborativo y el eclipse del capitalismo (Paidós, 2014), Jeremy Rifkin fa un pas més en la seva idea ja esbossada en altres llocs de que la tecnologia en procés continuat d’evolució, ens porta cap a un món en el que el cost dels productes i de l’energia tendeix a ser irrellevant, amb la qual cosa ens portaria a una societat de la suficiència i de la igualtat, on s’imposarien les tendències col·laboratives ja ara en ple desenvolupament, en detriment de la competència. La paradoxa explicativa de Rifkin seria que el capitalisme acaba essent superat i mutaria, perquè moriria d’èxit. El progrés tecnològic continuat seria justament el resultat de l’esperit de competència capitalista, i ens acabaria proporcionat tot i de manera suficient a cap cost, amb la qual cosa es nega la pròpia essència del mòbil del benefici capitalista. En fí, un llibre interessant com tots els de Rifkin, del que cal superar la seva tendència a una abstracció excessiva, el brandar de manera abusiva el ben relacionat que està amb les classes dirigents de tot el món i no tenir en compte que els millors escenaris possibles solen acabar convertits, gràcies a la condició humana, en rèpliques força més imperfectes. Superat això, els seus raonaments i abstraccions sempre senten bé, indueixen a veure que un altra món seria possible i a ell, no se li poden negar bones intencions. No recomanable pels que militen de manera definitiva en l’escepticisme.

rifkin3

One thought on “Jeremy Rifkin. La sociedad del coste marginal cero

  1. La idea és preciosa: el corol·lari de fora competència i més col·laboració ja que tenim els mitjans suficients per a tots acollonant, però com bé escrius em sembla que Rifkin oblida la condició humana. Està molt bé on dius que aquest llibre no és recomanable als que militen definitivament a l’escepticisme, com jo mateix. Llucià

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s