Loretta Napoleoni. Democracia en venta

Aquest es un llibre que reivindica recuperar la centralitat de la política, tota vegada que ha estat desplaçada per l’hegemonia de l’economia. Democracia en venta. Cómo la crisis económica ha derrotado la política (Paidós, 2013), és un manifest ben documentat, que considera que el caràcter destructiu del capitalisme dels darrers anys està posant en perill els sistemes democràtics, especialment al sud d’Europa. Loretta Napoleoni és una economista i assagista italiana radicada a Londres, que ha treballat en moltes i diverses institucions internacionals, i que ha escrit molt sobre els paradisos fiscals i el blanqueig de diner vinculat a la delinqüència. La seva obra Economía canalla (Paidós, 2011), es va convertir en un autèntic best-seller.

nap1

És aquest llibre un manifest contra les polítiques d’austeritat imposades a l’Europa mediterrània, que no fan més que contribuïr a la recessió i a la pobresa. Creu que l’Euro ha estat un instrument d’enriquiment dels països del Nord enfront dels del Sud d’Europa, i considera la condonació del deute com un imponderable no només moral, sinó que l’imposa el sentit comú.

Una aposta per una Europa repensada, amb una renovada institucionalització i en la que la moneda única sigui el punt d’arribada d’unes economies harmonitzades, i no un instrument de domini d’uns sobre uns altres, d’enriquiment i d’empobriment. Una molt bona lectura, amb detalls concrets del cas italià molt interessants!

 

One thought on “Loretta Napoleoni. Democracia en venta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s