Patrick Deville. Ecuatoria

Ara fa un any de la publicació en castellà d’un llibre fascinant, Peste & Cólera de Patrick Deville, que per a molts va significar el descobriment d’un narrador extraordinari i gens comú, mestre d’un encreuament de gèneres literaris on s’entrellaçaven la novel·la, la història, el relat biogràfic i la divulgació d’innovacions cabdals en el món de la ciència de la primera part del segle XX. L’èxit de la publicació en castellà ha portat a l’editorial a traduir un llibre anterior que havia publicat en francès el 2009, on ja es posen les bases d’un estil literari original, construint una mena d’epopeia descrita des de punts de mira diversos sobre la colonització africana del segle XIX per part de les potències europees, així com els efectes que el desproporcionat “xoc de civilitzacions” va generar en aquests territoris i la seva gent fins als nostres dies.

Amb Ecuatoria (Anagrama, 2015), Patrick Deville segueix els passos de l’explorador italià al servei de França Pierre Savorgnan de Brazza, que va fundar la capital del Congo, i tot el seu periple seguint el curs i els entorns dels rius Ogooué i Congo, obrint la via de colonització de l’Àfrica Equatorial, en una mena de paral·lelisme de paisatges i de situacions amb el món que Joseph Conrad descriu a El cor de les tenebres, establint un joc literari de referències molt eloqüent. L’arrencada de la novel·la se situa en la inauguració d’un faraònic mausoleu dedicat a Brazza a la capital congolesa, que va ser molt controvertit per la seva significació. Aquest episodi permet a l’autor posar en marxa un mecanisme complex tant per descriure el fosc món de la colonització africana a finals del segle XIX, com els efectes i vestigis de tan sòrdid episodi històric fins als nostres dies. Una oportunitat per fer desfilar les grans figures de la colonització, així com els líders que van encarnar i dirigir la convulsa descolonització. Un llibre suggerent per a un recorregut humà i geogràfic on els límits de la història i de la ficció no són gens precisos; ni falta que feia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s