Amb l’AVE no surten els números

Espanya té més quilòmetres de tren d’alta velocitat que cap altre país europeu. Francesos, alemanys i nord-americans es fan creus com un país econòmicament dèbil com Espanya pot tenir unes infraestructures no només de tant nivell, sinó i sobretot sobredimensionades i fetes sense gaire racionalitat econòmica. L’AVE és una infraestructura costosa, molt costosa. Cada quilòmetre de via costa exactament l’equivalent a deu vegades el cost d’una via tradicional. Quan dic tradicional no vull dir una via antiga i en mal estat com la que uneix Barcelona i Puigcerdà tot passant per Vic, que és la còpia exacta dels ferrocarrils de fa cent anys. Em refereixo a vies ferroviàries convencionals, de rodalies o de llarga distància, gairebé tan segures com les de l’alta velocitat i on els combois més moderns poden circular-hi a velocitats que poden superar de molt els cent quilòmetres per hora. L’AVE, estrictament, només té sentit per comunicar grans ciutats que estiguin allunyades més de 500 quilòmetres i que tinguin un gran flux de mobilitat entre elles, i fer-ho de manera directa, ja que cada parada intermèdia en el trajecte resta sentit al sistema, a no ser que es tracti d’alguna ciutat de dimensió important. Per distàncies més llargues, té una millor relació cost-benefici l’avió i per distàncies més curtes, sens dubte és més adequada (si està en condicions) la xarxa ferroviària de rodalies.A Espanya una gran part del sistema ferroviari de gran velocitat no té cap mena de sentit des del punt de vista de les comunicacions i és una ruïna econòmica. Té lògica unir Barcelona i Madrid, com en té un corredor mediterrani que passant per València i Barcelona connecti amb França i Europa. Haver construït una xarxa d’AVE cap a Osca, amb parades a totes les estacions i baixadors és de riure, com ho és voler construir un eix Madrid-Galícia, el qual transportarà poc més que les ostres i percebes que es consumeixen als abarrotats restaurants gallecs que hi ha a Madrid. Molts fons europeus de cohesió s’han gastat durant dècades en un projecte faraònic i irreal que es correspon amb la cultura de nou rics en la que vàrem viure instal·lats abans de la crisi que es va iniciar el 2008. Hi haurà qui pensarà que bé, ja ho tenim i que tant per tant sabates grosses. Queda però el manteniment i una explotació que és clarament deficitària, mentre vam deixar d’invertir en una bona xarxa de transport públic de rodalies que és la que necessitàvem i la que ens hauria fet realment competitius. De pas els fons estructurals europeus per fer-ho tenien la petita condicionalitat no escrita d’haver-nos de quedar el maquinari i la tecnologia alemanya que era, de tros, la més cara. Alemanya no acostuma a regalar mai res.

Ara han començat a aparèixer les corrupteles associades a la construcció de l’alta velocitat. Quan les coses es volen fer ràpid-ràpid, s’afluixen els mecanismes de control públic i les temptacions humanes, siguin aquestes de l’àmbit de l’empresa privada, l’empresa pública o de la pròpia administració. Les adjudicacions es feien sense gaires requisits de transparència i de garanties, molts projectes eren autèntiques “xapusses” a nivell tècnic la resolució de les quals van costar cares. Els modificats d’obres i les despeses addicionals, necessàries o inventades, eren un autèntic festival, especialment en els trams propers a Barcelona, on els sobrecostos podien arribar al 230% del preu pressupostat, i el que és més sorprenent, sense que cap administració demanés explicacions per despeses suplementàries de milers de milions. Mentre els uns tallaven la cinta, els altres tallaven el bacallà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s